Разрешават просията в столицата
Разрешават просията в столицата / netinfo

Просията да бъде забранена само пред публични институции, такова предложение е направил лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев на заседание на Столичната бюджетна комисия. Членовете на комисията са обсъдили проект на наредба, с която напълно се забранява просията на обществените места в София.

Ето какво още каза за Дарик Илия Илиев, съветник от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет:

„Дадох предложение да не се приеме в този вид и предложих да се забрани просията пред Народното събрание, пред МС, пред агенциите, на другите места да няма изрична забрана освен ако не се извършва някакво нарушение на обществения ред, не се създават предпоставки за безпокойство на гражданите, но да няма изрична забрана, защото и в Париж, и в Германия, навсякъде по центъра има хора, които не могат да изкарат пари за едно парче хляб, което да занесат на децата си – какво да правят, да умрат от глад ли? Нормално е да излязат на улицата и да се помолят, който иска, да им даде по 20-30 стотинки.

Как смятате да се санкционира неспазването на забраната?

Считаме, че София е един двумилионен град, който има нужда от общинска полиция.

Какво наказание предлагате?

Това трябва да се обсъди в един по-широк дебат. Може би под формата на предупреждение, под формата на някакви приемливи санкции.

Не се съгласихме на предложението на Илия Илиев, поискахме да се провери, ако не противоречи на някоя европейска наредба, да се забрани просията навсякъде, каза за Дарик Владимир Каролев от НДСВ и член на Столичния общински съвет.

До някакво конкретно решение не сте стигнали, отново ще имате заседание или в залата ще се произнася.

Ако до четвъртък проверят, в четвъртък може да мине в зала.