Разпределят инвалидни колички, дарени от Американска фондация
Разпределят инвалидни колички, дарени от Американска фондация / netinfo

Хората с множествена склероза, миастения гравис и други увреждания могат да се обаждат за инвалидни колички на телефон 02 871 38 37 - в софийския офис на фондацията "МС общество - България", съобщиха на пресконференция днес от фондацията.

До края на годината трябва да завърши разпределянето на 280 инвалидни колички - дарение от американската фондация "Инвалидна количка", с подкрепата на Ротари клуб - Кенсингтън, Великобритания, и Ротари клуб - Монаган, Ирландия. Фондацията и двата клуба осигуряват по половината от общата стойност на количките - 30 000 лири.

Дарението се разпределя у нас от юли, когато е получено, чрез клоновете на "МС общество - България". Нуждаещите се могат да дадат заявка за количка - освен в София - във Варна, Пловдив, Плевен, Ботевград, Монтана, Чепеларе, Самоков. Партньори от българска страна са Ротари клуб интернешънъл - София, Ротари клуб - Самоков, и "Интерсервиз Узунови" - фирмата доставя безплатно дарените колички на нуждаещите си.

Хората, които получат количка, подписват декларация, че няма да я продават и ще я използват лично. Всеки получава сертификат, част от който се изпраща във фондацията "Инвалидна количка" заедно със снимка и лични данни на човека, решение на ТЕЛК или становище на един лекар - невролог или друг специалист.

Фондацията "МС общество - България" ще организира кампания за набиране на средства за рехабилитация на хора с множествена склероза и миастения гравис - на 30 септември и 1 октомври в Пловдив и на 7 и 8 октомври във Варна.