Разполагаме до 1000 военни по границата с Турция в следващите дни
Разполагаме до 1000 военни по границата с Турция в следващите дни / снимка: БГНЕС, архив

До 1000 военни ще бъдат разположени по границата ни с Турция през следващите няколко дни. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че разполагането им вече е започнало.

Изпращат военни по границата ни с Турция

Костов заяви, че изпращането на военните на границата е в отговор на усложнената миграционна обстановка и не трябва да се тълкува като недоверие към турските гранични служби, а като подкрепа на техните усилия.

Премиерът Бойко Борисов вече е утвърдил план за охрана на границата с Турция, съобщи още Костов. „Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция”, добави главният секретар на МВР.

Георги Костов допълни, че 660 мигранти са се опитали да влязат в страната през последните 24 часа, но са се отказали, след като са видели, че има силна охрана. Това е три пъти повече в сравнение с предишното денонощие, когато опиталите се, но отказали впоследствие да влязат, бяха 242.

34 души, които са се опитали да влязат у нас от Турция, са били задържани през изминалото денонощие. 39 пък са задържаните, които са се опитали да излязат от страната към посока Сърбия.

По-рано днес министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че още днес по границата ще бъдат командировани 50 военнослужещи. По думите му обаче е възможно още в рамките на днешния ден броят им да нарасне до 160 души, които да помагат на служителите от „Гранична полиция”.

Източник: БТА, БГНЕС