/ МВР
Операцията е проведена под надзора и ръководството на Специализираната прокуратура
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в организирана престъпна група за трафик на хероин от страни в Близкия Изток през България към Западна Европа, съобщиха от МВР.

МВР

Други две лица, съпричастни с престъпната дейност на групата, са обявени за международно издирване. Ръководителят и чужд гражданин, постоянно пребиваващ в България, бяха задържани на 30 март при специализирана полицейска операция на ГДБОП в Бургас, Стара Загора, Димитровград и Хасково, осъществена под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Разбиха група за трафик на жени в Гърция, иззеха 320 000 лева (СНИМКИ)

В хода на действията по разследването на ТИР-паркинг в Хасково, в камион с българска регистрация, са иззети 72 кг хероин за над 10 млн. лв., предзназначени за европейския черен пазар.

МВР

На мястото е задържан лидерът на групата в момент на демонтиране на тайници във въздушните бутилки на полуремаркето, в които е бил скрит наркотикът. Той е осъждан, има криминални регистрации за кражби и трафик на наркотиции.

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха престъпна група с адвокат

Същия ден е задържан и чуждият гражданин, чиято роля в групата, е била да осигурява купувачи за онази част от хероина, която оставала в България за финансиране на следващи доставки.

МВР

Установено е, че наркотиците са били товарени на камиони с монтирани тайници в конкретни държави в Близкия Изток и пристигали в България през сухопътни граници или с фериботи на български пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други превозни средства, преди да бъдат трафикирани към крайната дестинация - Западна Европа.

МВР

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март и били претоварвани на няколко камиона, за да се затрудни евентуално наблюдение от страна на правоохранителните органи.

ГДБОП разби престъпна група за сексуални услуги в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

При извършените претърсвания и изземвания на адреси в различни селища, обитавани и ползвани от обвиняемите лица, са събрани доказателства за престъпната им дейност. За пълното и всестранно разследване на дейността на групата е създадена координация за съвместни действия с партньорски служби на няколко държави.
 
МВР


На обвиняемия за ръководител на групата е наложено задържане до 72 часа. За него предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказаелен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На другия обвиняем за участие в групата е наложена „Парична гаранция“ в Размер на 20 000 лева.