Сийка Милева
Сийка Милева / БГНЕС
Спецпрокуратурата в съвместна акция с ГДБОБ са разбили престъпна група с участието на адвокат. Това стана ясно след проведен брифинг в Съдебната палата с участието на говорителя на главния прокурор - Сийка Милева, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Николай Димитров, както и Стоян Темелкиев от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОБ), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Операцията е била проведена на пети март.

ГДБОП разби престъпна група за сексуални услуги в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Престъпната група се занимавали с различен вид измами – настаняване на възрастни хора в старчески домове, уреждане на дипломи от университети, фалшифициране на документи и други. Към момента на четиримата участници в престъпната група е наложена мярка за неотклонение - "задържане под стража".

В групата е участвала действаща адвокатка от Враца, нейната дъщеря, която се е представяла за адвокат, и двама мъже, които са осъждани за различни видове измами.

"Единият участник от групата се преобразявал в различни роли - на студент, директор на старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор. Участниците в групата казвали на пострадалите лица, че могат да уредят всякакви услуги и съответно искали пари за тези слуги, които никога не извършвали“, заяви Милева.

Разбиха незаконен пункт за стари коли в Пазарджишко, откриха 340 литра контрабанден алкохол

При претърсванията в апартаментите на участниците в групата са открити множество печати на всякакви институции, нотариуси и университети, празни бланки за дипломи, множество оръжия и боеприпаси, наркотично вещества готови за разпространение самоделно взривно устройство, съдържащо 400 грама тротил с прикачена към него батерия, магнит и механизъм за активация чрез дистанционно управление. Открита е и цифрова фреза,  предназначена за производство на монети от един български лев.