/ БГНЕС
"Създадохме необходимата организация, за да протече протестът така, че да няма вреди и телесни повреди нито на гражданите, нито на полицейските служители. По време на протеста полицията прояви изключително толерантно поведение към протестиращите. Полицаите, участващи на този ден, заслужават поклон". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в отговор на въпрос на народния представител Атанас Михнев относно агресивното поведение на протестиращи по време на протеста на 12.01.2022 г. и взетите от МВР мерки.

"Аз получих благодарствено съобщение от председателя на ПГ „Възраждане“, че полицейските служители проявиха невиждано досега търпение", допълни Рашков.

Той припомни, че през деня те са работили без щитове и други средства за защита, като по този начин са дали знак на протестиращите, че не са техни противници.

"Такова поведение ние не забелязвахме преди година или две, а действително беше констатирано наличието на агресивно настроени граждани сред протестиращите", каза още вътрешният министър.

В началото на 2020 г. Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице от администрацията на община Варна за това, че от януари 2016 г. е ръководил и участвал в престъпна група за измами и документни престъпления. Това стана известно от отговор на Рашков на въпрос от народния представител Цончо Ганев по време на парламентарния контрол.

Министърът разказа, че в службата за борба срещу организираната престъпност във Варна е постъпила през 2019 г. информация за незаконни действия от страна на служители - експерти в администрацията на община Варна. Данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с което бюджетът на общината е бил ощетен в големи размери.

Направена е била справка, като били събрани данни за корупционна дейност, която е изпратена на Спецпрокуратурата. През февруари 2020 г. прокуратурата е образувала досъдебно производство. В хода на разследването са били проведени множество разпити и експертизи.

"През октомври 2021 г. е бил изпратен доклад на наблюдаващия прокурор. След това Спецпрокуратурата е изискала материалите от досъдебното производство, но до настоящия момент няма получени указания към органите на МВР", обясни Рашков.