Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията
"Подложени сме на натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски". Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си за мигрантския натиск.

Янев: Правим необходимото за защита на границата от нарастващия мигрантски натиск

"Често говорим по темата за мигрантския натиск. Ежеседмично сме тук, за да ви информираме за състоянието на тези въпроси, тези процеси, тяхното развитие и какви действия предприемат компетентните държавни органи.

Има ли или няма повишаване на мигрантския натиск. Известно е, че в Турция има около 3.4 млн. души сирийци. Както подчертах и миналата седмица в резултат на политическите процеси в Афганистан множество афганистански граждани се насочват в посока Турция", каза той.

Бойко Рашков: До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас

По думите му ние сме подложени на натиск не само от страна на афганистански граждани, които бягат от режима там, но и от сирийски граждани, които преминават през територията на нашата страна.

"Това показва ежедневието в нашата страна. Смисъл, че да, вярно е, завишен е броят на афганистанските граждани, които минават границата. Минават също така и сирийски граждани.

Естествено, известно е, че сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава", каза още Бойко Рашков. Той подчерта, че Главна дирекция "Гранична полиция" е впрегнала потенциала си, за да отстоява интересите на националната сигурност на България.

Министри ще провеждат редовни срещи заради повишения миграционен натиск

"Ако се повиши натискът до степен, тази слубжа да не може да се справи с тази задача, планираме, да се включат и сили на Министерство на отбраната. Напоследък долавям изказвания, които са в разрез с тази наша позиция, която ние не крием и която е във възможност да се реализира", заяви още Бойко Рашков.

Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията, когато няма други възможности за ограничаване на мигрантския натиск.
Агенция "Фокус"