/ БТА
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков даде повече разяснение относно евентуална мигранска вълна от Афганистан, както и в какво състояние е оградното съоръжение, с което България разполага от няколко години. 

"Картината в Афганистан се изменя ежедневно и процесите се отразяват пряко и на въпроса с миграционния натиск. Там движение "Талибан" завзе властта, което създава сложна обстановка в цялата страна и генерира условия за емигриране на гражданите, които виждат опасност за своите семейства. Миграционният натиск не е насочен само към нашата страна", каза Рашков.

По думите му мигрантска вълна ще има в България, Турция и Гърция. 

iStock/Getty Images

"В Турция е завършено оградно съоръжение, така също Гърция, която изгради с границата си към Турция оградно съоръжение. Ние също имаме такова оградно съоръжение от няколко години насам. В сравнение с предходната година е известно, че се е повишил шесткратно мигрантския натиск. Увеличението на мигранти през август е със 17 %  повече от  предходния юли", каза още той.

"Министерството на вътрешните работи проведе едно съвещание с представители и на други държавни органи, включително с разузнавателните служби", подчерта Рашков.

Относно ситуацията в България той каза, че е инспектирано оградното съоръжение с Турция.

"Това съоръжение изобщо не е поддържано, на някои места има срутища, пробиви, паднало е на отделни места. Нашата държава е възложила поддръжката на областната управа на Бургас, Ямбол и Хасково. Това ще наложи да се възстанови оградното съоръжение. Между другото то е сериозно препятствие срещу нелегалните мигранти, които идват от Турция, за да влязат в България. В момента разполагаме със заявки за финансови средства, които са необходими, за да се възстанови оградното съоръжение", заяви служебният министър.

"Проведохме и среща с Министерството на земеделието и горите, защото пътищата, които са в близост с граничната линия, са собственост на това министерство. Тези пътища са важни заради патрулите, които вършат своята работа там", допълни още Бойко Рашков.

Предвижданията са мигрантския натиск да се засили през идните месеци. „До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас.“, каза Рашков.