/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за надвисналата "хуманитарна катастрофа" над Афганистан, като призова страните да осигурят спешно финансиране след напускането на американските сили.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

"Призовавам всички държави-членки да работят здраво за народа на Афганистан в най-мрачния им час", се казва в изявлението на генералния секретар. 

"Призовавам ги да осигурят своевременно, гъвкаво и всеобхватно финансиране", допълва още Гутериш.

На съседните на Афганистан държави са предложени милиони евро помощи, ако имат готовност да приютят временно десетки хиляди бежанци, преди проверките за сигурност да им позволят транзит към Европа и САЩ. Пакистан и други страни от региона предупредиха, че няма да приемат повече бежанци за постоянно.

Говорител на Пентагона: 5400 души все още чакат за евакуация в Афганистан

Към Иран можеше да се стекат много бежанци - главно хазарски шиити, които да минат по суша. Специалисти по бежанците в Техеран предполагат, че до 7000 души на ден преминават нелегално границата, без сериозен контрол върху цялата 980-километроваграница, и с много малка международна помощ.

Германският външен министър Хайко Маас пътува до Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар в опит да спечели сътрудничество в региона и да постигне разбирателство относно бежанците, както и да обсъди въпроса за възобновяването на международното летище в Кабул с помощта на Катар и Турция.

Външният министър на Катар заяви, че все още се опитва да убеди талибаните, че чартърните полети в чужбина няма да бъдат възобновени, освен ако чужди граждани не участват в управлението на летището. Катар отдавна играе ключова роля в посредничеството с талибаните, а освен това е първа спирка за повече от 100 000 души, участващи в неотдавнашната евакуация.

Меркел: В Афганистан остават между 10 и 40 хил. души, имащи право на евакуация в Германия

Маас заяви в Исламабад, че ЕС предоставя 100 млн. евро помощ, а Германия още 500 млн. евро на съседните страни като помощ при управлението на границите и борбата с екстремизма. Германия обеща да приеме повече от 40 000 души, напускащи Афганистан, но заяви, че не желае да обявява официални места за събиране на бежанци в Кабул, тъй като това само ще доведе до затруднения в сигурността.

Пакистанският посланик в Германия Мохамед Фейсал заяви по-рано, че страната му е приела достатъчно бежанци от Афганистан, след като вече е настанила между 3 и 4 милиона души. Той заяви пред берлинския вестник „Der Tagesspiegel”, че сега е ред на „по-богатите и по-големите“ страни, които са имали думата в Афганистан през последните 20 години, да приемат бежанци.

Талибаните поеха контрол над летището в Кабул

Маас каза, че следващите дни и седмици ще разкрият дали талибанското правителство е готово да предложи свободно излизане на онези афганистанци, които искат да напуснат „както е обещало“.

Външното министерство на Узбекистан заяви след посещението на Маас: „От съображения за сигурност узбекско-афганистанската граница вече е напълно затворена и няма наземно преминаване през пункта Термез. В близко бъдеще няма планове за отваряне на КПП Термез.

В изявлението се подчертава, че „всички опити за преминаване на границата, независимо от причините за това, ще бъдат препятствани в съответствие със законодателството на Узбекистан“.

23-годишна американка, убита в Кабул, стана символ на трагедията в Афганистан

Министерството не изключва бежанците да бъдат определени за по-нататъшно транзитиране към конкретни европейски страни, но иска яснота как ще се управлява този процес и колко дълго бежанците ще останат в страната. Туркменистан също каза на ЕС и Германия, че границата му е затворена, като посочи като причина COVID-19.

Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши заяви: „Това е ключов момент в историята на Афганистан. Международната общност трябва да остане ангажирана. Хуманитарната помощ трябва да тече. Не допускайте икономически срив в Афганистан. Вакуумът не е в ничий интерес. Нестабилността не е в ничий интерес. Изселването на бежанци в региона не може да бъде спряно“.
БГНЕС