/ Gulliver/Getty Images
Талибаните поеха пълен контрол върху международното летище в Кабул, след като и последният американски самолет се издигна от пистата, отбелязвайки края на най-дългата война на Америка, съобщава БТА.

Американските военни оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлeнието на талибаните.

Автомобили кръстосваха тази сутрин единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на САЩ използва за евакуацията, преди да ги извади от строя.

След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрана любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Мохамад Наем - говорител на политическото бюро на талибаните в Катар, публикува онлайн видео, в което възхвали поемането на контрол от движението "Талибан".

"С Божията помощ всички окупатори напуснаха окончателно нашата страна", посочи Наем и поздрави бойците като ги нарече муджахидини, или свети войни.
Тази победа ни беше дадена от Бог. Тя е плод на 20 години саможертви на муджахидините и техните лидери. Мнозина муджахидини пожертваха живота си, каза Наем.

Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години присъствие, е "урок" за други нашественици и за целия свят, заяви главният говорител на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес.

"Това е голям урок за други нашественици и за нашите бъдещи поколения", изтъкна Муджахид на летището в Кабул. Това е урок и за света, добави той.
Муджахид каза още, че талибаните биха искали да поддържат добри отношения със САЩ, предаде ТАСС.

"Искаме добри отношения със САЩ", е цитиран Муджахид от афганистанския телевизионен канал "1 Ти Ви". Той подчерта, че "САЩ бяха победени и не постигнаха целите си".

Междувременно лидерът на силите за национална съпротива от северната афганистанска провинция Панджшер Ахмад Масуд настоя талибаните да извършат децентрализация на властта и да предоставят равни права и свободи на всички афганистанци като условия за политическо уреждане в страната.

Ако това не се случи, съпротивата ще продължи докато не бъдат постигнати справедливост, равенство и свобода, каза Масуд в публикувано днес интервю за сп. "Форин полиси".

Той твърди, че разгарящият се отново конфликт в Афганистан не трябва да бъде наричан гражданска война, защото талибаните са подкрепяни от многобройни външни сили, които се месят във вътрешните работи на Афганистан. Масуд обаче изтъкна, че той не получава никаква подкрепа отвън.