Талибаните обявиха, че от 31 август поемат контрола над летището в Кабул, съобщи "Ал Джазира", като се позова на източници от движението.

Новата власт на страната преговаря с Турция и Катар за техническа помощ по обслужването на полетите, но все още не е постигнато споразумение.

В момента американците отговарят за летището, но мандатът им изтича.

На фона на изтеглянето на контингента на САЩ, преди няколко седмици талибаните започнаха офанзива и превзеха всички големи градове, обявявайки края на двадесетгодишната война. Сега се решава въпросът за механизма на държавно управление.

Успешно приключи евакуацията на българите от Афганистан

Евакуацията на чужденци и местни жители, които са сътрудничили със съюзническите сили продължава през летището в афганистанската столица. В първите дни заради паниката и предупредителен огън загинаха няколко души. Други се разбиха, падайки от самолети, които вече бяха излетели. Към момента не е ясно дали излитането на полети с агфганистански граждани ще продължи.

Миналата седмица две мощни експлозии избухнаха край летището, отнемайки живота на близо 200 души. Афганистанското крило на Ислямска държава пое отговорност за атаката.

Ракети полетяха към летището в Кабул (ВИДЕО)

В неделя американците пуснаха ракета в района, като целта е била унищожението на атентатори-самоубийци. Според съобщения в медиите 12 души са загинали, включително няколко деца.