Радосвет Радев: България е един от най-големите донори на лекари
Радосвет Радев: България е един от най-големите донори на лекари / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Г-н Радев, още в началото на 2011 година обявихте идеята Дарик радио да представи най-добрите лекари в София според самите лекари. Защо е необходимо такова изследване?

Причините са много. На първо място според мен експертността и познанията са нещо, което е динамично. То се променя с времето, променя се с модите, променя се с технологиите, променя се с различните ежедневни, ежеминутни открития във фундаменталната наука и конкретно в отделни дисциплини както в медицината, така и в гранични до медицината науки като химия, физика, биология, нанотехнологии. Ето защо компетентността е динамичен процес. Съвсем сигурно е, че лекарите, които вече имат години стаж, продължават да се учат. Чувал съм от изключително успешни и способни лекари, че и на 50-60 години продължават да се учат. С това изследване се опитваме да уловим актуалното ниво на познания и виртуозност в медицината.

Втората причина, поради която се ангажирахме с това изследване, е, че българските лекари са може би най-чувствителни към миграционните процеси, които съществуват в цял свят, но в България, за съжаление като че ли са най-интензивни. България стана един от големите донори на глава от населението на подготвени и напускащи страната лекари. В тази връзка бих отбелязал необходимостта това изследване да се провежда всяка година.

Не на последно място, сме ръководени и от убеждението, че българските лекари заслужават добра дума, особено във времената, в които всички се опитват - от държавна администрация през всевъзможни други силови органи и медии - да докажат, че българският лекар е най-лошото съсловие в България.