Румен Радев
Румен Радев / БТА

"За да бъде устойчив един преход, означава да имаме солидно планиране, да сме оценили средата, да сме идентифицирали всички рискови фактори, да сме изградили ясна стратегия, базирана на точни цели и разработени механизми за постигане на тези цели". Това заяви президентът Румен Радев при откриването на тридневния форум "Зелена седмица 2023", посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите. 

Според него, когато говорим за преход и то в такава важна област, трябва да сме сигурни в неговата устойчивост.

"Кризата с COVID-19, енергийната криза, галопиращата инфлация, войната в Украйна - преобърнаха приоритетите и ролята на играчите в това планиране", каза още президентът. "Видяхме, че държавата рязко придобива водеща роля в тези процеси, но от друга страна тя сама не може да направи нищо", добави той.

Според него в тези кризи са се откроили редица дефицити в подхода ни като държава и общество към кризите и начина на тяхното преодоляване. Президентът посочи, че трябва да бъде търсено планиране, базирано на способностите. "Каква искаме да бъде България след определен период от време, как да постигнем баланса между всички важни играчи – бизнеса, гражданския сектор, научната общност и местната власт", каза Румен Радев. По думите му това е най-предизвикателната задача.

"Когато говорим за конкурентоспособност, винаги се сещаме за енергетиката, защото тя е фундамента на всяка икономика. От наличието на достъпна, надеждна и евтина енергия зависи дали ще бъдем конкурентоспособни", коментира той. "Тук е големият сблъсък – как да планираме и организираме този преход така, че да бъдат въплътени стремежите на всички европейски граждани да живеят в един по-зелен и екологично съобразен свят и от друга страна да не пострада нашата конкурентоспособност", добави Радев. Заради това трансформацията в енергетиката е изключително важна, смята държавният глава.


Фокусът на мащабната конференция, която се провежда за трета поредна година у нас, е поставен върху свързаността и сътрудничеството на държавите от  Централна и Източна Европа в прехода към зелена икономика и устойчиво развитие. Събитието ще се проведе в Sofia Event Center между 20 и 22 юни и в него ще вземат участие и ще споделят опит повече от 125 лектори и модератори от над 10 държави.
 
От 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще вземе участие в откриването на нова фабрика на компанията за сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника „Телетек Електроникс“ ЕАД. Компанията е основана през 1991 г. и бързо се утвърждава като лидер на вътрешния и международен пазар. Събитието ще се състои в гр. София, ул. „Илиянско шосе“ №2.
Николай Трифонов/БТА