/ пресцентър, Президенство на Република България
България се стреми към последващо задълбочаване на икономическото  и инвестиционно партньорство с Канада. Повишаването на двустранния стокообмен, въпреки последиците от пандемията, е позитивен знак в тази насока. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с посланика на Канада Аник Гуле. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

През 2021 г. България и Канада отбелязват 55 години от установяване на двустранни дипломатически отношения и на срещата бе изразено взаимното желание на двете държави за всестранно развитие на приятелския диалог и взаимноизгодното сътрудничество в различни сфери.

Радев: Сънародниците ни в Северна Македония очакват по-активен културен, духовен и образователен обмен 
 
Амбициите на България са да насърчава инвеститори в сфери с висока добавена стойност, особено в областта на информационните технологии и дигитализацията, за което вече има успешни примери в двустранното сътрудничество с Канада, посочи президентът. Румен Радев добави, че България все повече се възприема като „столица“ на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и в областта на новостартиращите компании.
 
Присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще се превърне в допълнителен стимул за насърчаване на икономическия обмен с Канада и България очаква да започне преговори за присъединяване в скоро време, посочи още президентът по време на срещата.
 
Предприетите действия за утвърждаване на върховенството на правото в България, създаването на предвидима среда за бизнеса и постигането на устойчивост в тези процеси, също бяха сред темите на срещата.