/ БГНЕС
"Резолюцията за България, приета от Европейския парламент, развенча пропагандната реторика на управляващите и показа ясно, че зад красивия лозунг „за европейско развитие“ на България се вихри корупция и едно морално провалено управление подкопава устоите на правовата държава и спира нашето развитие".

Караянчева: За резолюцията има двоен стандарт, но няма да навреди на България

Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във Варна, където изнесе лекция пред студенти от Икономическия университет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
По думите на президента, вотът на евродепутатите е развенчал и друга пропагандна теза, че управляващата коалиция е лицето на България пред Европа, която получава всеобща подкрепа. Показателно е и че изпълнителната власт у нас не получава пълна подкрепа от страната на Европейската народна партия.
 
Румен Радев отбеляза, че от настоящата ситуация, при която българският парламент има катастрофално ниско доверие, може да се излезе само чрез нов парламентарен вот: „От тази ситуация се излиза с бързи честни избори, които да сформират веднага нов парламент с необходимото доверие, който да излъчи управление, отговарящо на европейските принципи за  прозрачност, отчетност и отговорност.

То следва да върне европейския демократичен облик на България, а също и доверието на инвеститорите, защото то се разклаща все повече“, посочи държавният глава.
 
Президентът определи отхвърленото вето върху Изборния кодекс като пропуснатата от парламента възможност да коригира заложените дефицити в изборното законодателство. По думите на Румен Радев, така остават съмненията за изборни манипулации и е трудно да бъде избегнат хаосът при ръчното броене и оформянето на изборните протоколи.

„За съжаление оттук-нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре“, каза още държавният глава.
 
Европарламентът гласува резолюцията за България

Освен проблемът с големия брой недействителни бюлетини от последните избори остава нерешен и въпросът за корпоративния и манипулиран вот. Президентът напомни за многобройните свидетелства за злоупотреби от страна на политически партии, които призовават свои привърженици умишлено да произвеждат недействителни бюлетини.

„Ако не върнем доверието на хората в честността на изборния процес, те просто бягат от урните. Трябва да имаме истинска представителност, за да имаме доверие в новото управление, а това се постига само с масово гласуване“, каза държавният глава.
 
Румен Радев подчерта, че младите хора у нас вече имат ясна представа за това какво се случва в страната и поставят ясни изисквания за честност и справедливост към управлението.

Държавният глава призова младежите масово да гласуват на избори, защото става въпрос именно за тяхното бъдеще и бъдещето на България.