/ Парламент
"Резолюцията е политически акт. Тя няма нито законодателна, нито правна стойност. Ние сме показали, че се съобразяваме с препоръките на Европа в докладите. Това, което сме поели като като ангажимент, е да продължим да работим по реформите".

Това заяви в петък във Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод приетата вчера от Европарламента резолюция за България.

Европарламентът гласува резолюцията за България

Тя допълни, че резолюцията се ползва единствено от опозицията. „И ще видите какво ще се случи следващата седмица. За резолюцията има двоен стандарт, защото в нея не попаднаха и забележките на нашите евродепутати. Там нямаше нищо за това, което се случва в президентството -  с доказателства, със записи. За нас това е един политически документ“, подчерта Караянчева.

Запитана как ще коментира поисканата и от ДПС оставка, тя каза: „Мога винаги да дебатирам по темата за моята оставка ако ДПС съберат 80 подписа и ги внесат“. На въпрос какво очаква от опозицията следващата седмица, Караянчева заяви, че предполага да продължи говоренето върху резолюцията.

По думите й, това е един политически акт, който опозицията ще използва и в предизборната си кампания. „Ние ще отговорим с делата, които сме реализирали и с това, което предстои да направим.

С предстоящия бюджет, с това всички деца да получават детски надбавки, с 50-те лева за пенсионерите. С повишаване на минималната пенсия до 300 лева от началото на 2021 година, индексация на всички пенсии между 5 % и 10 %.

Това е нашият отговор - нещата, които сме направили и които предстоят. Това не са обещания. Това е предизборна програма, която коалицията е приела, когато е встъпила в мандата и ние я изпълняваме“, каза Караянчева. 

„И това са реални и постижими цели, които сме си поставили.  Резолюцията няма да навреди по никакъв начин на имиджа на България. Тя е политическа, използвана единствено от опозицията. Тя бе приета от партиите, които са в опозиция в ЕС“, категорична е Цвета Караянчева.Тя уточни, че минималната заплата да стане 650 лева от следващата година.

Тя поздрави поздрави новите курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ на военния ритуал, на който те положиха клетва. Тя пожела на младежите да са здрави, трудолюбиви, упорити и да имат успех в службата си в името на Родината.

Историята на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново следва тази на България след Освобождението, посочи Цвета Караянчева. Тя подчерта, че всички славни, драматични и трагични събития, които се случват след Освобождението, са въвличали възпитаниците на висшето училище, които са участвали, жертвали са се и са станали герои.

Парламент

Председателят на Народното събрание отбеляза, че неведнъж курсанти на НВУ, почти деца от днешна гледна точка, са били обявявани с укази за офицери, за да заминат на фронта и да поведат българската армия. И неведнъж те са се оказвали на висотата на най-смелите очаквания, заяви Цвета Караянчева. По думите й курсантите на НВУ живеят със съзнанието, че от тях Родината очаква да защитят делото на опълченците на Шипка и на всички поборници за свободата на България.

Вярвам, че времето ви тук ще бъде изпълнено с вълнения и предизвикателства - че освен на дисциплина, ще се научите и на бързо, критично и стратегическо мислене, обърна се председателят на Народното събрание към курсантите. Вярвам, че когато излезете оттук като български офицери, ние ще се гордеем с вас, добави Цвета Караянчева.

В приветствието си председателят на парламента цитира думи на полковник Владимир Серафимов, водил българските войници в боевете, известни като Родопската Шипка и на полковник Борис Дрангов.

Цвета Караянчева посочи, че, за съжаление, годините на политизация на армията след 1944 г. доведоха до отлив на интерес към НВУ „Васил Левски“ през 90-те години на миналия век.  Бяха необходими огромни усилия на ръководството на университета, визионерство, реформи и модерен поглед към света, за да се възстанови престижът му сред вашето поколение, обърна се тя към курсантите.

Всички трябва да сме благодарни на днешното ръководство на Националния военен университет „Васил Левски“, че са съвременните лидери, които времето изисква, допълни още председателят на парламента.
ТРУД