Румен Радев на Рожен, където на 111-метров пилон се издигна българското знаме
Румен Радев на Рожен, където на 111-метров пилон се издигна българското знаме / БТА
Нека българското знаме да продължи да ни обединява и да ни води по пътя на благоденствието на нашия народ. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на тържественото издигане на българския флаг на пилона на Рожен, предаде БГНЕС.

Любовта към България е непреходна, допълни Радев.
 

БТА

БТА

БТА


Водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали да го видим дори в мечтите си, заяви президентът Румен Радев.

"Днес ние казваме „не“ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето  безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество. Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допуснаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно. Отдаваме признателност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите световни върхове в спорта, науката и изкуството", заяви Радев.
 
"Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи. И както тук, на Рожен, преди век нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, нека днес положим усилия да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят. Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи – те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи.
 
Защото ние знаем от историята ни, че само буден, обединен и повярвал в своите собствени сили народ може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини.
 

Рожен знаме пилон
пресцентър, Президентството на Република България


 
"Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха вяра и сили и в почит и на които се издига пилонът с българския флаг на Рожен. Защото трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима. Затова искам да изкажа своята дълбока благодарност към всички вас – инициатори, организатори, дарители, строители и всички, дошли на Роженските поляни тази вечер", заяви държавният глава.
 

Рожен знаме пилон
пресцентър, Президентството на Република България


 
"Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!", завърши словото си Радев.

С изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“ започна програмата за откриването на Пилон „Рожен“ и издигане на българското знаме. Издигането на българския национален флаг на Рожен е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Организатори на събитието са сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, фондация „Наследство в бъдещето“ и община Смолян.


БГНЕС, Таня Тодорова/БТА