Първите ваксинирани ще бъдат лекари, сестри, санитари, зъболекари и аптекари
Правителството разпредели таргетните групи, от които ще започне ваксинирането. В първата вълна ваксинирани ще бъдат всички медици заедно с аптекарите и зъболекарите. Изненадващо работниците от фермите за норки прередиха полицаите и пенсионерите, вероятно заради проучванията, че могат да бъдат заразени от животните, които в Скандинавието унищожиха, но у нас - не.

"Приехме на заседание на Министерски съвет Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът е разработен от работна група от изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, БЛС, Зъболекарския съюз, Фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на СЗО". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Снимка: Георги Димитров

Създава се Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, което стана ясно и вчера. Разработени са фазите по ваксиниране.

3280 са новите случаи на COVID-19 у нас

В първата група на ваксинирани са 243 600 лица, които са най-изложени на вируса - това са лекари, лекарите по дентална медицина, фармацевти, медицински сестри и помощния персонал.

Във втора фаза на ваксинация попадат потребители и персонал в социални институции, учителите, педагогическите специалисти и персоналът от ферми за отглеждане на норки. Това са 112 080 души. Работещите във фермите за норки пък са 80 души.

В трета фаза са служители, участващи в дейности по поддържането на държавата. Например, служители на ВИК, служителите на МВР и други работещи в сектори, които са важни за населението.

Борисов: Страната ни ще е готова с безплатна ваксина за всеки българин, който поиска (ВИДЕО)

Следващата фаза на ваксинация обхваща възрасни хора на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000 души.

В петата фаза попадат уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Регионите за ваксинация ще са шест, а не седем, както се обсъждаше по-рано, обясни Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Снимка: Георги Димитров

Всички българи, в която и от групите да попадат ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде направена, освен доброволно ще е и безплатно, уточни здравният министър.

Този, който се ваксинира, ще предпази себе си, а за да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет трябва 70-75% него да са ваксинираните, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността, заяви доц. Ангел Кунчев. Решението за ваксиниране трябва да се основава на женалието на бъдем предпазени и по никакъв начин няма да бъде задължително.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България може да видите ТУК.