Димитър Франтишек Евгения Деянова
Димитър Франтишек Евгения Деянова / МВР
До този момент властите са установили 167 жертви на разбития канал за трафик на хора
Случаят с българките работници във Франция е един от най-големите канали за трудова експлоатация, установявани на територията на Европейския съюз, смята ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

Държавното обвинение и ГДБОП, съвместно с френските си колеги, успяха да неутрализират международна организирана престъпна група с цел трудова експлоатация на хора, набирани от България.

Разбиха голяма група за трафик на работници и пране на пари

До момента властите са задържали трима българи и един французин във френския град Лион. Техни жертви са станали общо 167 души, набирани от България, основно в регионите на Търговище, Бургас и Шумен.

Схемата е добре позната. На всички им е обещавана сезонна селскостопанска работа с възнаграждение между 60 и 80 евро на ден. Предоставени са им трудови договори на чужд език, които те подписвали без да четат и разбират съдържанието им, като самите те трудно четели и пишели дори на българите. След това работниците са откарани до Франция с нерегламентиран транспорт.

Цели махали се местят от България в Германия заради помощи

„Били са буквално „изсипвани“ на полето, където са живеели в мизерни условия“, уточни прокурор Петров и подчерта, че работниците са настанявани на палаткови лагери.

Не само че не са получавали изкараните от тях пари, на жертвите дори са им удържани суми за престой и транспорт. По-голямата част от процесуално следствените действия са извършвани във Франция, защото повечето от „работодателите“ са от там. За набирането на работниците обаче се е грижела българска фирма, която е само фиктивна и дори е регистрирана на адреса на един парцел, който все още е в строеж.

"Българите са получавали почти нулево заработено възнаграждение, след като на място работодателите са им одържали пари за каквото си поискат. Възнаграждението, което са прибирали българските участници от групата са ги влагали в имоти във Франция",каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Сексуална и трудова експлоатация са най-честите причини за трафик на хора

Деянова обясни още, че два от задържаните българи са в родствени връзки – баща и син. Френският гражданин пък е отговарял за логистиката там.