Работи се за намаляване на преходния период за наши работници в някои страни от ЕС
Работи се за намаляване на преходния период за наши работници в някои страни от ЕС / netinfo
Ние ще продължим да работим с Великобритания, Испания и Гърция в посока преходният период, наложен за български работници от тези страни, да стане по-малко от две години. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

През март очаквам посещения на министрите на труда на Испания и Гърция, каза Масларова.

С Испания трябва да преценим как ще се мониторира нашият пазар, за да може те да приложат формулата „1+1”, т.е. в края на 2007 г. да разрешат свободното движение на български работници. Това се отнася и за Испания, и за Ирландия, каза министър Масларова.

Германия, Австрия и Дания твърдо ще прилагат преходния период от две години. Те го прилагаха и за страните, присъединили се към Европейския съюз преди България, така че там няма някакво напрежение по този въпрос.

Емилия Масларова е в Берлин, където се провежда неформална среща на министрите на труда на страните членки на Европейския съюз. На срещата се обсъждат въпросите за качеството на образованието, трайната заетост, справедливото заплащане, условията на труд, обучението през целия живот и други.