Р. Кендал: България е екстремалната източна граница на Европа
Р. Кендал: България е екстремалната източна граница на Европа / Sofia Photo Agency / Камелия Атанасова
Изключително трудно е да се пребориш с корупцията, но голяма роля в борбата с нея могат да изиграят медиите. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио Реймънд Кендал, почетен генерален секретар на Интерпол. Той ръководи организацията в продължение на три мандата от 1986 г. до 2001 г. „Ако корупцията бъде показана, ако на случаите на корупция се дава публичност и същевременно се вземат превантивни мерки, стриктен контрол върху финансовите дейности, обществото няма да приеме тези неща. Обществото ще започне да натиска политиците да решат проблема”, коментира Кендал.

Той посочи пример с държави извън България, които настояват да има точен контрол и одити върху финансовите институции в страната ни, защото светът не би работил с някой, който е корумпиран. Преди време, ако искаш да имаш договор в някоя държава, нормално е да отидеш да платиш на някой министър, за да получиш договор, сега в САЩ и Великобритания има закон, който забранява такива плащания, защото, когато предложиш такива пари, ти вече извършваш престъпление, разказа Реймънд Кендал.

По думите му корупцията в световен мащаб намалява. В рамките на международните си дейности, за България е добре, хората отвън да влияят на хората вътре да бъдат по-малко корумпирани, посъветва Кендал.

Той определи страната ни като екстремалната източна граница на Европа, която е като панта, която се отваря и затваря.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл