Янев внесе сигнал срещу Юруков за финансови и данъчни измами
Янев внесе сигнал срещу Юруков за финансови и данъчни измами / netinfo

Независимият депутат и лидер на партия "Ред, законност, справедливост" /РЗС/ Яне Янев сезира комисията по корупция в Народното събрание за евентуални нарушения на лидера на СДС Пламен Юруков. Сигналът е за "извършени от него по Наказателния кодекс престъпления в ущърб на финансовата и данъчната система на страната, митнически измами, контрабанда и пране на пари при внос на сурово кафе, придобиване на лично имущество на голяма стойност в разрез с българското законодателство", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента Янев.

Депутатът разясни, че има приложени обобщени факти, въз основа на които настоява комисията да проучи основно имотното състояние на председателя на СДС, на членовете на неговото семейство и на притежаваните и контролирани от него фирми. За целта от данъчната администрация и ДФ "Земеделие" трябва да бъдат изискани съответните документи, за да се установи с какви активи разполагат въпросните лица, посочи Янев.

Според него трябва да бъдат поискани и документи за периода преди регистрацията на фирмите "Балкан" и "Спетема кафе" ООД до датата на придобиване на къщите, колите, фабриките. След получаването им, комисията да направи преценка дали има съответствие между стойността на установените лични и фирмени активи към датата на придобиването им с реално платените до този момент корпоративни и подоходни данъци, както и законно ли са усвоени средства по европейски програми в т.ч. и САПАРД, каза Яне Янев. По думите му, Юруков многократно е твърдял какви имоти притежава, в т.ч. и фабрика в Божурище за над 12 млн. лв. , но, според депутата, има грубо несъответствие между декларираното и внесеното чрез НАП в Републиканския бюджет и притежаваните от него активи. Затова РЗС намира за необходимо комисията час по-скоро да се произнесе и така да се спре "порочната тенденция определени лица, които са ярки представители на мафията, да влизат в най-високите държавни структури", подчерта Янев.

Той определи като "мрежа от лъжи" заявеното от Юруков намерение сам да предизвика проверки за имотното си състояние и сделки. Яне Янев отхвърли обвинението на лидера на СДС, че е маша в нечии ръце. Атакуваме Юруков не заради това, че се казва Пламен Юруков, а защото дейностите му са сходни с тези , които атакувахме и преди това - на Александър Томов, Асен Асенов, Димитър Тадъръков, коментира Янев.