Яне Янев се определи като извънсистемен политически фактор
Яне Янев се определи като извънсистемен политически фактор / снимка: Sofia Photo Agency
Яне Янев се определи като извънсистемен политически фактор
24501
Яне Янев се определи като извънсистемен политически фактор
  • Яне Янев се определи като извънсистемен политически фактор

„Възприемам се като извънсистемен политически фактор, който не иска да влезе в правилата, налагани 20 години в посттоталитарната държава България. Това каза в предаването „Годината" на Дарик лидерът на РЗС Яне Янев. На въпрос на какво отдава голямата подкрепа за него в класацията на Дарик „Политик на годината", в която заема третото място, Янев отговори, че смята, че хората са го подкрепили, защото оценяват факта, че РЗС са различни.

Ето какво още каза Яне Янев за Дарик:

Ние възнамеряваме много скоро да сезираме Конституционния съд, за да отмени редица противоконституционни текстове в сега действащия правилник на Народното събрание. В правилника има повече от 10 пункта, които са в разрез с конституционните разпоредби и те трябва да бъдат отменени. Не може Народното събрание да е пример за въвеждане на трайни противоконституционни практики.

Вие нямате 48 депутата, дали ще ви подкрепят останалите при положение, че вие не сте в добри отношения с БСП и ДПС, а от друга страна се противопоставяте на решение на останалата част от мнозинството?

Ние сме политически опоненти и на БСП, и на ДПС, в последно време и на ГЕРБ, и сателитите на ГЕРБ също, но това, което нас ни притеснява е, че политическата репресия се осъществява по начини, които нямат аналог в нито една европейска държава и затова ние очакваме в близките няколко дни ръководството на Съюза на европейските консерватори и реформисти да излезе със специално обръщение по този повод към министър-председателя Бойко Борисов. Ние очакваме с нетърпение това становище, защото то ще бъде изключително важно в контекста на новия опит България да има друг образ пред ЕС.

Един голям политик трябва да може да казва обаче и сбърках или излъгаха ме. Не е ли логично да кажете аз сбърках с Марио Тагарински?

Наистина аз сбърках, но грешката не е само една. Както много други хора грешат, греша и аз. Ние не гледаме на Тагарински като на някакъв фактор. Ние считаме, че той е една маша в ръцете на ГЕРБ, които искаха да направят всичко възможно проектът РЗС да бъде стопиран, забавен, неглижиран, но грешат, ако мислят, че това е методът, с който могат да постигнат целта си.

Относно наложения мораториум на „царските имоти" Янев заяви:

Нашият анализ и целият мониторинг, който правят нашите експерти по отношение на информационни поток показва, че в студиото на Дарик, и във всички негови предавания в страната, над 85 процента от говорещите на тема т.нар. „царски имоти" през последните 6-7 години са казвали, че е невъзможно да има законодателен път за решаване на този проблем и са твърдели, че Яне Янев и куп други донкихотовци се занимават с нещо, което няма как да се случи, но то вчера се случи. Мораториумът върху „царските имоти" съм го внесъл за първи път през декември 2005 година, а първият сигнал във ВКС съм го внесъл през 2002 година лично на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Ако преди 7 години е било утопия да се говори, че на имотите на Сакскобургготски ще им бъде наложен запор и ще се върнат отново в патримониума на държавата, тогава това е изглеждало лудост. Днес обаче е факт. Те ще се върнат и аз съм убеден в това, защото ако управляващата партия ГЕРБ даде заден ход в последния момент, ние закона сме го подготвили. Законът ще го внесем още в началото на новата пленарна сесия - закон за статута на т. нар. „царски имоти". Всичко, което е публична държавна собственост отново по съответен ред, предвиден в новия закон, ще се върне в патримониума на държавата.

 Цялото интервю с Яне Янев четете тук