българско председателство
българско председателство / ThinkStock/Getty Images
Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС започна поредица от обществени обсъждания на проекта на Програмата на Република България за Председателството на Съвета на ЕС (1 януари - 30 юни 2018 г.).

Днес ще се проведе първият граждански дебат под мотото „101 дни до София – столица на Европа”, в София. Публичната дискусия ще бъде открита от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Столичният бул. "България" ще посрещне гостите за председателството в сегашния си вид

Очаква се участниците в дискусията да дадат мнения, коментари, идеи и предложения по трите основни приоритета на председателството: Европа на консенсуса, Европа на конкурентоспособността и Европа на кохезията. Водещи на отделните панели ще бъдат: президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси, председателят на Европейския институт за стратегии и анализи Илия Лингорски, евродепутатът Андрей Новаков.

Вижте кой ще влиза в създадения борд по председателството ни на Съвета на ЕС

Обсъжданията на Програмата Българското председателство ще продължат през следващите два месеца. Коментарите и предложенията ще бъдат обобщени през ноември, а окончателният вариант на Програмата за Българското председателство ще бъде внесен в Министерския съвет в средата на декември, след като бъде направен преглед и на постигнатото по отделните теми в рамките на Естонското председателство.
 
БГНЕС