Първан Симеонов, Gallup International: Проучването e една възможност за пациентите да направят информиран избор
Първан Симеонов, Gallup International: Проучването e една възможност за пациентите да направят информиран избор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С помощта на консултантите от Gallup International екипът на Дарик радио даде възможност всеки лекар в 25-те най-големи болници в столицата да отговори на въпроса кои според него са тримата най-добри медици в съответната специалност.

Методологията, по която се извърши допитването?

Лекарите специалисти в 38 специалности в големите болници на София оценяват колегите си в съответната специалност в анонимна анкета. Освен утвърдени имена, предвидена е възможност да се посочат и перспективни млади лекари.

Кои лекари имаха възможност да участват?

Имаха възможност да гласуват всички специалисти в 24 от многопрофилните и от утвърдените в съответни специалности болници на София. Подборът им, контактът с тях, предварителното допитване за препоръки - всичко това е дело на екипа на Дарик. Пилотното провеждане на анкетата е резултат от енергичността на този екип - на него падна цялостната организация и постоянният контакт с ръководителите на болниците, разпространяването на въпросниците, събирането на готовите, съблюдаването на сроковете и т.н. Разбира се - при спазване на анонимността. „Галъп интернешънъл" обработи и обобщи резултатите.

Уникално ли е изследването за България?

Анкетата е една добра идея за България, екипът на „Дарик" адаптира анкетата от САЩ. Това е идея, която в идните години ще се развие и се надяваме да покрие здравните заведения в цялата страна. Това е нейното първо издание - с течение на годините тя може да се промени, да се усъвършенства или просто да разшири обхвата си. При всички случаи нейните резултати ще бъдат полезни и на тях може да се разчита. Анкетата не излъчва първенци, а групи от първенци. Тя не е класация, не произвежда звезди, а помага на пациентите.

Методология надеждна ли е?

Методът е добър, защото е интуитивно ясен и логичен - лекарите дават оценка в рамките на специалността си. В същото време тази методика дава възможност за съчетаване на белези на количествено и на експертно проучване. От една страна, резултатите почиват на немалко мнения и затова са надеждни, а от друга, това не са масови мнения, а оценка на професионализма от страна на самата колегия.

Обективни ли са оценките в крайните резултати?

Потребителите на здравни услуги ще разберат каква в общи линии е самооценката на гилдията. Това е преди всичко анкета - тя не носи претенцията за представителност или качествата на социологическо проучване. Но носи най-важното - още една възможност за пациентите да правят информиран избор, при това избор, който идва не от думите на познати, не от интернет, не от неволята, а от самата професионална общност на лекарите.