Политическа шизофрения. Така определи вчерашната невъзможност на депутатите да излъчат председател на НС психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова пред NOVA.

"Това са хора, изцяло ръководени от вътрешните си стимули, без връзка с действителността. Парламентът е пъстър букет от личностна патология, преобладаваха нарцисите. Те показаха, че изобщо не им пука за избирателите. Те бяха изцяло заети със собствените си желания за величия", отбеляза психиатърът. 

Депутатите се събират в нов опит да изберат председател на парламента

По думите ѝ лечението на депутатите са "социални шамари". "Във всички партии има качествени хора, но те не излизат напред, а се използват за пълнеж. Гледаме едни и същи хора, които пак искат да управляват, въпреки неизпълнените обещания. Вече не искаме тези лица, които представят долнопробно театро. Те ще счупят парламентарната система и тогава наистина ще има тояги", заяви тя. И допълни, че "политическият елит" се състои от хора, ръководещи се от лични стимули, затова не могат да се обединят около обществения интерес.

Социологът Кольо Колев смята, че вместо да решават проблемите на нацията, депутатите се държат детински. "Ако не си в състояние да намериш най-елементарния ход - избор на председател на НС, какво можем да очакваме от парламента? Всеки опит за съгласие изглежда като съглашение между крадците, мошениците и лъжците. Всички се оказват в морален капан, от който няма излизане. Наблюдаваме безумна конфронтация в парламента. Надявам се да дойде втория разум. Колективната интоксикация помежду им също играе роля. Все пак има шанс депутатите да са пораснали от вчера до днес", подчерта той.

Според продуцента Виктор Димчев парламентът е изглеждал като проблематична детска градина. "Парламентът днес ще се окаже в още по-абсурдна ситуация - при по-малко кандидати ще се налага да избираме онзи, който никой не иска да избере и НС ще остане блокирано. Не вярвам това да са хората, които ще спасят България", коментира той.
NOVA