Протестиращи: Няма частично вето, както няма полубременна жена
Протестиращи: Няма частично вето, както няма полубременна жена / снимка: БГНЕС

Около стотина граждани се събраха пред президентството на протест срещу решението на Росен Плевнелиев да наложи вето на актуализацията на бюджета. Според протестиращите това е мярка, която ще доведе до спирането на плащанията към малкия и среден бизнес.

Повечето от протестиращите се обединиха около позицията, че след вчерашното си решение Плевнелиев не може да бъде смятан за обединител на нацията - основна иначе функция на държавния глава, а твърдо и категорично разделя българския народ.

"Той доказа, че е разединител на нацията. Не е президент, а нещо друго. Това е трагедията на България в момента", заяви един от организаторите - Стоян Тодоров от Гражданската инициатива "За нов обществен договор".

"Няма частично вето, както няма полубременна жена. Но така си го нарича, така си е преценил. Така са му казали неговите съветници", добави Тодоров.

Той е убеден, че не е трябвало да се налага вето.

"В крайна сметка ще дойдат нови президентски избори и тогава ще се види. Хората, времето и историята ще дадат своята оценка", коментира още Тодоров, цитиран от БГНЕС.

Според гражданите Плевнелиев не е могъл да обясни причините за налагането на ветото, защото те са писани от други, „задкулисни кръгове".

Гражданите също така обясниха, че се съмняват и в самата легитимност на Плевнелиев да заема този висок държавен пост. Според тях президентските избори от 2011 г. са били белязани от фалшификации и натиск.

Днешният протест беше организиран от Гражданска инициатива "За нов обществен договор".

Причина за протеста стана наложеното от президента вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г. От инициативата припомнят, че в националната подписка в подкрепа на исканията на хората, стартирала преди месец от Стара Загора, са се включили стотици хиляди граждани от всички населени места на страната.

В нея са заложени искания за: приемане на ново изборно законодателство, ново антимонополно законодателство, нов регламент за финансирането на политическите партии, повече прозрачност в работата на институциите, мерки за справяне с престъпността и корупцията, гарантиране на медийната свобода и независимостта на медиите, реформи в сферата на здравеопазването, образованието и пазара на труда.

Протестиращи Няма частично вето както няма полубременна жена
netinfo