Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета
Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета
65838
Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета
  • Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев е подписал указ, с който връща за повторно разглеждане текстове от промените в закона за държавния бюджет за 2013 г. Това обяви държавният глава на пресконференция за становището му във връзка с одобрените от Народното събрание промени в бюджета.

С уговорката, че действително политики могат да се осъществяват чрез актуализация на бюджета и вземане на нов дълг, президентът заяви, че не приема да се спекулира с хората в тежко положение. Държавният глава беше категоричен, че приема и подкрепя социалния пакет, заложен в актуализацията, но по думите му той е малка част от разходите.

Президентът заяви, че очаква правителството да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи. Държавният глава изрази надежда сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства.

В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи, допълни той. "Какво означава това? Означава, че нищо от записаното в мотивите, както и от изговореното в парламента и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре", каза още президентът. Той подчерта, че коректният подход е разходите да са прозрачни и в закона да е записано кой какви средства допълнително ще получи и за какво.

Държавният глава сподели, че подкрепя тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. „Но не само държавата, а и общините са важни, защото те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на задълженията на общините", каза Плевнелиев.

Той поиска правителството да уточни повече за разходите и дълга и за какво смята да ги харчи. Трябва икономиката да расте, а не дългът, коментира президентът. По думите му няма нищо лошо да се взема дълг, но той да е в помощ за развитието на държавата, а не за покриване на неясни разходи.

Плевнелиев заяви, че налагането на вето не е плод на задкулисия и по тази линия на мисълта посочи, че самият той е жертва на черна кампания. „Разбрах, че имам три любовници, офшорни сметки и съм ощетил немски партньори. Нищо от това не е вярно", посочи държавният глава. Той обаче допълни, че няма проблем да изтърпи това, защото не е първият атакуван политик.

По повод връщането за ново разглеждане на актуализацията на бюджета президентът заяви, че нищо не пречи парламентът да го обсъди до края на август, ако реши да си прекрати ваканцията.

Правителството не е измислило „план Б", по който да действа, при положение че президентът върне в парламента актуализацията на бюджета. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет и преди държавният глава да наложи частично вето на бюджета.

Цялото изказване на президента по повод наложеното частично вето на актуализацията на бюджета можете да прочетете ТУК

Мотивите на президента Росен Плевнелиев за налагането на частично вето на бюджета можете на чуете в radio.dariknews.bg.

Цалата пресконференция на Росен Плевнелиев можете да чуете в radio.dariknews.bg.