Другите предложения - уведомяване за карантина чрез SMS, телефон или имейл - с цел облекчаване на работата на Регионалните здравни инспекции в страната
Управляващите предлагат промени в Закона за здравето. Едно от новите предложение е хората, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да бъдат уведомяване чрез обаждане по телефона, SMS или чрез изпращане на имейл, посочва NOVA.

Здравният министър определи като напредък известяването чрез SMS. По думите му така ще се подобри ефективността на работата в Регионалните здравни инспекции, а личните лекари да издават болничен лист без задължителното към момента писмено предписание от РЗИ.

„Ползата ще бъде в две посоки - ще се подобри раб на извършваните епидемиологични проучвания и ще се подобри контролът върху разпрастраненеето на заразата. Няма да чуваме по телевизията, че някой се е позитивирал в понеделник, а в четвъртък са го намерили РЗИ“, каза Ангелов.

COVID-19:Кога трябва да сме под карантина и за колко време

От ГЕРБ предлагат още да отпадне задължителното болнично лечение за болните от COVID-19.

Според новите текстове в Закона за здравето, по време на Извънредно положение или Извънредна епидемична обстановка, здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти, а целта е да има необходимото количество за населението в България.

„Да се направят нещата законово така че да отговаря на реалността каквато е в момента. COVID-19 не е особено опасна инфекция“, казва проф. Ангелов.

В момента тече експертен анализ на така предложените текстове.

„Притеснението на експертите е че от друга гледна точка ако отпадне това изискване, ще отпадне за всички заболявания в този член като там попадат и други инфекции, които са особено опасни. Експертният анализ не е приключен, за да можем да кажем каква е нашата окончателна позиция по тези текстове“, добави Ангелов.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС определи предложението на ГЕРБ като поправяне на грешка. „Анализите показват че 2/3 от пациентите които се редят пред болниците не са за болнично лечение, това е факт. Тук нещата са опит да оправят една грешка която допуснаха, не ни чуха тогава и ние изложихме нашите аргументи за отпадането на това изискване – и/ или болнично лечение“, заяви той.


 
NOVA