/ IStock
В УАГБ „Майчин дом“ в гр. София ще бъдат дарени два нови апарата за плазмафереза. Средствата за апаратите бяха събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България.

Автоматизираните апарати за извличане на кръвна плазма, необходима за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, ще получат проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом" и д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Двете автоматизирани устройства, които ще бъдат дарени, са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура, от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

Гости на събитието ще бъдат представители на ръководството на Прокуратурата на Република България, АПБ и КСБ. Благотворителната кампания продължава, като с допълнително събраните средства предстои закупуването на още апарати за плазмафереза, които ще бъдат дарени на болнични заведения.

Церемонията по дарението на двата апарата за извличане на кръвна плазма ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки в УАГБ „Майчин дом“ на ул. „Здраве“ №2 от 09.30 часа.