ВСС
ВСС / БГНЕС
Прокурори поискаха 6 месеца преходен период за завършване на делата в спецправосъдието, преди неговото закриване. Това стана след изслушване на ръководителите на седем прокуратури пред Пленума на ВСС относно правосъдната реформа.

Предлагаме буферен период от 6 месеца за завършване и предаване на всички дела, започнати в спецправосъдието. Това заяви Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, на брифинг след изслушването.

Гешев: Предстои юридическа катастрофа и хаос в съдебната система

Според Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, съществува т.нар. "законодателен дефицит", което рефлектира пряко върху правата на обвиняемите, които са към Специализараната прокуратура, рефлектира и върху правата на пострадалите, което представлява правен хаос.

"Обстоятелството, че този 3-месен срок от законодателя, не е гратисен период. Ние в рамките на тези 3 месеци оставаме компетентни. Ако направя отвод по едно от делата като наблюдаващ прокурор и го изпратя в Градска прокуратура, тя не е компетентна да го приеме и трябва да го върне - компетентна е Специализираната прокуратура", заяви тя и посочи, че спецпрокуратурата ще спре да е компетентна едва след 27 юли.

Гешев сезира Конституционния съд за закриването на спецправосъдието

"Необходимо е да се направи поправка на поправката", посочи още тя и допълни, че възникват много нови проблеми и празноти.

Спецмагистратите смятат, че техните аргументи не са били достатъчно ясно чути в рамките на правната комисия в парламента.
БГНЕС