/ iStock/Getty Images
Прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция с цистерни с бензин в Русенско. Композицията се състои от 28 вагона, от които 26 цистерни са пълни с бензин. Тя се е движила по направление гара Русе разпределителна - Белозем.

Сигнал за инцидента е подаден около 1.05 часа тази нощ. Между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни с гориво от товарния влак на товарния превозвач "Българска железопътна компания".

При инцидента не е имало взрив и пожар, няма и пострадали. Разрушен е повече от два километра железен път.

Композицията е била с два локомотива - един в началото и друг в края. Два от вагоните - в предната и в задната част, са били празни, като превантивна мярка за безопасност.

От прокуратурата обясниха, че няма опасност, тъй като има малък разлив на гориво. Няма опасност и за населените места в района като най-близко е град Ветово, който се намира на около пет километра от произшествието.

Тримата машинисти, които са управлявали композицията, не са употребили алкохол. Те се намират на разположение на следователите и ще се работи с тях в най-скоро време.

На мястото на инцидента е окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, който обясни, че тепърва ще се установяват причините за произшествието.

За случая е уведомен главният прокурор и заместник-главният прокурор, като с тяхно съдействие се очакват на място най-добрите специалисти по подобни произшествия. Част от тях са участвали при разследването на жп инцидента на гарата в Хитрино, обясни Георгиев.

По време на разследването предстои да се установи има ли нарушени правила за безопасност при движението на жп състава и дали това има връзка с инцидента.
БТА