/ ThinkStock/Getty Images
Инспекцията трябва да се осъществи от Държавната агенция за държавен и технически надзор
Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи проверка на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за спазване на изискванията за качество на течните горива, както и на нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката се възлага от ВАП във връзка с информация в медиите за неспазване на нормативните изисквания за качество на течни горива и изключително широкото им разпространение и използване.

ВАП нареди проверка на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и локомотивния завод в столицата


Тя следва да се предприеме спрямо лицата, които пускат на пазара течни горива и спрямо крайните разпространители на течни горива в обекти от рода на резервоари за съхранение и използване на течни горива в търговски, производствени и складови обекти, петролни бази и терминали, бензиностанции от колонките за зареждане, подвижни цистерни за превоз на течни горива. При тази дейност чрез прилагане на декларации за съответствие, на митнически, транспортни, счетоводни и др. документи, вземане на проби и изпитване в акредитирана лаборатория и други, трябва да се установи спазват ли се изискванията за качество и нормите на съдържание на съответните вещества в течните горива съобразно Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начините за техния контрол; съставят ли се декларации за съответствие на конкретната партида течно гориво съответства ли съдържанието им с нормативните изисквания; поставена ли е на видно и достъпно за потребителя място  маркировка, съдържаща информация за вида на горивото, изискванията за качеството му и декларация за съответствие за разпространяваната партида.

ВАП сезира ДНСК за незабавна проверка на строежа плажа Алепу

ВАП изисква получените резултати да се синтезират, като се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, наложени принудителни административни мерки в случаи на констатирани нарушения и изпратени  данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респективно органи на МВР.

Резултатите от проверките следва да се предоставят в определения от ВАП срок.