Прокуратурата проверява инцидента с падналата върху бебе мазилка
Прокуратурата проверява инцидента с падналата върху бебе мазилка / БГНЕС

Районната прокуратура в Пловдив разпореди проверка на инцидента с паднала мазилка върху 8-месечно бебе в центъра на града вчера. Майката на детето е подала жалба.

В хода на проверката ще се установи собствеността на сградата и нейния статут, както и документи за проведени ремонтни дейности. Предварителната проверка ще покаже дали има данни за престъплението причиняване на телесна повреда по непредпазливост и нарушаване на правилата за безстопанственост.

След като тухла падна върху бебе, кой е виновен?

Междувременно собственикът на сградата - Величко Яков, заяви пред медиите, че вина за случилото се имат мудните администрации и експертите по опазване на паметници на културата. Сградата на ул. "Бетовен" е обявена за паметник на културата.

Яков е купил преди време и съседната сграда, в която дълги години се помещаваше Второ районно управление на полицията и действително я възстанови в перфектен вид. По думите му, това са били намеренията му и спрямо тази сграда, но след изпращането на над 30 писма с молби и варианти за реконструкция до общинската администрация, така и няма окончателен отговор.

Тухла от стара сграда падна върху бебе

От късния следобед вчера къщата е обезопасена с подвижни огради. Резултати от прокурорската проверка се очакват след три дни.

По данни на администрацията на район Централен над 300 сгради имат нужда от укрепване, защото представляват непосредствена опасност за минувачите.

Източник: БГНЕС