/ БГНЕС, архив
Специализираната прокуратура за четвърти път внесе обвинителен акт в съда срещу Румяна Ченалова. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че са изпълнени всички указания на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото. Преди това то два пъти беше връщано от Софийски градски съд (СГС) през 2017 г. и един път от Специализирания наказателен съд през 2018 г.
 
Съдът отново върна на прокуратурата делото срещу Румяна Ченалова

Обвинението срещу бившата съдийка от СГС е за длъжностно и за документно престъпление. Според прокуратурата като съдия по висящо търговско дело, Ченалова е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения.
 
Тя беше и едно от главните лица в записите от случая "Яневагейт", заедно с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.
 
Записите с Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи експертиза

През февруари месец спецсъдът върна обвинителния акт, защото има допуснати противоречия във фактическите твърдения на прокуратурата, че липсват такива в части от обвинението, както и че няма хронологична и логическа връзка между отделните диспозитиви.
 
Съдът прекрати делото срещу Румяна Ченалова

Тези и други процесуални нарушения, според съда, пречат на подсъдимата да разбере в какво точно е обвинена, което нарушава правото й на защита. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.