Окръжната прокуратура в Хасково привлече в качеството на обвиняем по три обвинения стрелеца беглец от хасковското село Сърница. Това съобщи заместник окръжният прокурор на Хасково Делчо Лавчев на брифинг.

По досъдебното производство 55-годишният Бейсим Сафил ще бъде разследван за опит за убийство на съседа си Мюмюн Мюмюн, за закана за убийство и за незаконно притежаване на оръжие.

Хванаха издирвания въоръжен и опасен мъж в Хасковско (СНИМКИ/ВИДЕО)

В понеделник вечер дългогодишният съседски конфликт за пашата на животни на Салиф с фамилията на Мюмюн прерастна в свада и сбиване. Криминално проявеният стреля със самоделна ловна едноцевна пушка срещу опонента си, рани с нож жена му и избяга в гората с друга незаконна пушка. След това в тъмната част на деня той стреля и към дошлите да го задържат полицаи.

В полицейската операция за задържането и неутрализирането на следващия ден участваха над 200 служители на МВР от различни служби и ловци. Беглецът, обаче, бе задържан първо от овчар в землището на кърджалийското село Черноочене, когото също заплашил, а след това и от органите на реда.

След спецакция в Хасковско: Разкриха подробности около залавянето на издирвания стрелец

Срещу съселянина си той е произнесъл заплахата "Ще те утрепя", което би могло да възбуди обоснован страх за осъществяването й, уточни Лавчев. Той допълни, че според Наказателния кодекс, наказанието за най-тежкото от трите деяния - "опит за убийство", е от 10 до 20 години.

В момента обвиняемият се намира в болница, където се лекува. С постановление му е наложена мярка "задържане" за срок от 72 часа.

Предстои обвинението да внесе в съда искане за мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Лавчев. На въпрос той поясни, че няма пречки евентуално изнесено съдебно заседание да се състои в лечебното заведение, където се намира.