Прокуратурата отговори на отвореното писмо на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков по повод отказа на прокуратурата да разследва депутат, нарушил COVID карантината.

МВР: Прокуратурата отказва да разследва депутат, нарушил COVID карантината

Случаят с Бранимир Балачев от ПГ на ГЕРБ нашумя в началото на годината, след като беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

След няколко отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство, Рашков в петък изпрати отворено писмо до Иван Гешев.

От отговорa на апелативната прокуратура става ясно, че е много спорно дали бившият вече депутат е наистина е бил заразен. Ето и обяснението им: На 24.01.2022 г. г-н Б. е посетил ДКЦ във Варна, където са му направени кръвни изследвания и бърз антигенен тест. Резултатът за наличие на COVID-19 е бил отрицателен.


Полицията проверява депутат от ГЕРБ за нарушаване на карантината

На 26.01.2022 г. г-н Б. се обадил в поликлиниката, откъдето изпратили лекар в дома му, за да го тества на място. Направеният антигенен тест не е дал категоричен резултат, но по молба на г-н Б. бил записан като положителен, за да не застраши здравето на други хора. На следващия ден му било съобщено по телефона, че е поставен под изолация в домашни условия.

За времето от 28.01.2022 г. до 01.02.2022 г. г-н Б. си направил още три антигенни теста, всички са били отрицателни. На 01.02.2022  г. след извършване на поредния отрицателен антигенен тест за наличие на COVID-19 народният представител се явил като адвокат по две дела в Районен съд-Варна, за да не се стигне до отлагането им по негова вина.

Изразеното чрез ведомствената интернет страница на МВР лично мнение на министъра на вътрешните работи в оставка е повод прокуратурата да напомни, че в Република България има законоустановен ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции, а опитите за осъществяване на комуникация посредством медиите по никакъв начин не допринасят за ефективно противодействие в борбата с престъпността, а точно обратното, допълват от прокуратурата.

И също така подчертават, че вече над година се правят опити от страна на изпълнителната власт да упражняват натиск над съдебната власт, водещи до "ерозиране на общественото доверие в държавните институции и до отчетлива ескалация на престъпността".

В допълнение от обвинението посочват част от престъпленията, станали в страната през месец юли, за които призовават МВР да разкрие.

30.07.2022 г. – Грабеж на 86-годишна жена в с. Скутаре, Пловдивско,

 

29.07.2022 г. – Убийство с цел грабеж на 82-годишен мъж в с. Микрево, Благоевградско;

 

26.07.2022 г. – Умишлено убийство на 44-годишен мъж в с. Еница, Плевенско;

 

26.07.2022 г. – Убийство, извършено с особена жестокост на 61-годишен мъж край гр. Мизия, Врачанско;

 

Нападение и побой на таксиметров шофьор във Велико Търново, извършени по хулигански подбуди от 18-годишен младеж;

 

Побой над 73-годишен жител на с. Галиче, Врачанско, и други.