Над 1200 граждани са осъдени през 2020 и 2021 за същото деяния
Прокурор от Софийска градска прокуратура от отдел „Специализиран“ е отказал да образува досъдебно производство срещу депутат, нарушил карантината си в края на януари 2022, съобщи МВР. Според него "деянието не представлява престъпление поради малозначителност", посочват от силовото министерство.

В правния анализ на постановлението се посочва още, че нормативните актове имат стабилитет и не се изменят постоянно, но не е така при заповедите на министър, които се променят през седмица или две. Това поставяло под въпрос възможността такъв акт да става основание за търсене на наказателна отговорност. 

МВР даде на прокурор депутат заради нарушаване на карантина

В края на февруари МВР изпрати на ВКП документите, свързани с нарушаването на карантина от народния представител Бранимир Балачев от ПГ на ГЕРБ.  Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Отказалият да образува досъдебно производство прокурор се е мотивирал, че "деянието е малозначително и че народният представител е нямал никакви симптоми, чувствал се е добре, и е имал направени общо 4  отрицателни теста на COVID-19. Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно" допълва прокурорът. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това е възприето за преследване на обществено полезна цел. В заключение прокурорът посочва, че мотивиран от всичко изложено, престъпления по този текст следва да се квалифицират само деяния с необичайно висока обществена опасност.

МВР смята, че законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички български гражданин. Това е и една от основните причини да се възползваме от законово си правомощие да обжалваме това прокурорско постановление. Публично разпространена информация на ВКП до медиите сочи, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

Полицията проверява депутат от ГЕРБ за нарушаване на карантината

Обвинителят е задал и въпрос и какво точно се нарушава - заповедта на министъра или предписанието на РЗИ и се твърди, че се забелязва разнопосочна практика. Прокурорът посочва още, че е видна несъвършената законодателна техника, съобщава още МВР. Според него законът и заповедта на министъра  създават директни задължения само за РЗИ във връзка със задължителна изолация. Посочва се още, че не това е била идеята на законодателя, опитвайки да съживи тази мъртва до момента на изменението правна норма. Като примери се сочат, че в началото на ситуацията с COVID-19 са въведени всевъзможни правни мерки – забрана за сядане на пейки, /но не и на бордюра или тревата/, влизане в парк, ходене в планината, спортуването и други. Не било намекнато за водения самоунищожителен нездравословен начин на живот, от който пряко следствие е влошаването на здравето на населението, а от там и неспособността за справяне със ситуации, които винаги са съпътствали съществуването. 

От силовото министерство обръщат същото така внимание, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. Същите, след приключване на проверката, са били изпратени в СГП.

Ето и отговорът на прокуратурата по казуса:

По случая е извършена лична проверка от прокурор в СГП. Приобщени са и материали от извършена проверка на ОДМВР-Варна.

Установено, че на 24.01.2022 г. Б. Б. си направил пълни кръвни изследвания, както и антигенен тест за наличие на Ковид-19. Резултатът бил отрицателен. От разговора си с лаборантите разбрал, че е добре да си направи отново тест след два дни.

На 26.01.2022 г. сутринта Б. Б. се обадил в поликлиниката, откъдето му изпратили лекар, който да го тества на място. В дома на Б. Б. отишла лекарка, която направила изследването с антигенен тест. Тестът бил слаб и не давал категорични резултати. За да не застраши здравето на други хора, по изрична молба на Б. Б., тестът бил записан като положителен.

С предписание от 27.01.2022 г. на РЗИ Варна Б. Б. бил поставен под изолация в домашни условия за времето от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г. Предписанието не било връчено лично на Б. Б., но му било съобщено по телефона на 27.01.2022 г.

На 28.01.2022 г. Б. Б. си направил отново тест, който бил отрицателен.

На 31.01.2022 г. Б. Б. си направил нов тест, който отново бил отрицателен. Тогава от поликлиниката му било съобщено, че тестът щял да бъде изпратен по направление.

На 01.02.2022 г. Б. Б. за пореден път си направил тест, който също бил отрицателен.

На 01.02.2022 г. Б. Б., който се чувствал добре и не проявявал болестни симптоми, напуснал дома си и участвал в две съдебни заседания пред РС – Варна.

С постановление на прокурор в СГП от 28.03.2022 г. е отказано образуването на досъдебно производство. Прокурорът подробно е изложил всички обстоятелства по случая и е направил задълбочен и обстоен правен анализ на установената фактическа обстановка, като е мотивирал детайлно извода си относно липса на основание за образуване на досъдебно производство.