/ Община Казанлък
Програма „Топъл обяд“ за предоставяне на топла храна за нуждаещи се ще бъде удължена до 19 юни. За целта на Агенцията за социално подпомагане са отпуснати 5.1 млн. лв. от държавния бюджет, като разчетите са средствата да покрият нуждите на около 50 000 души. До 21 април общини и райони на общини могат да кандидатстват за финансиране, като ще трябва да направят подбор на потребителите на услугата.Целта на програмата е чрез общините да достигнем до хората, които са най-засегнати от обявената извънредна ситуация.

Това са лица с ниски доходи, под линията за бедност определена за страната. Това са уязвими групи, в това число и възрастни хора над 65 години или с доходи до линията на бедност, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредно положение няма как да си осигурят прехраната”, казва Мая Луканова - гл. експерт в дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция“ към Агенцията за социално подпомагане.

Фокусът е върху тези уязвими хора и общините могат да използват информация за тези лица от всички възможни източници - сигнали на граждани, отворена телефонна линия на територия на общината, информация от доставчици на социални услуги и институции, за да се гарантира, че помощта ще стигне до тези, които най-много се нуждаят от нея.
БНР