Проф. Пантев: България и Македония да престанат да се дръвчат
Проф. Пантев: България и Македония да престанат да се дръвчат / снимкa: Дарик - Кюстендил

Македонците исторически са българи, но никога няма да бъдат българи в бъдеще, това заяви в Кюстендил депутатът от Коалиция за България и историк проф. Андрей Пантев, който е на среща в града с членове и симпатизанти на БСП.

"Трябва да престане това отвратително дръвчене и от двете страни. Да кажем на нашите братя, но не с назидание - прочети в архива си, иди в библиотеката, но тази разюздана кампания, която се води, не само от наша страна, увеличава пропастта, а не прокарва мостове. Все пак за западния свят ние си оставяме една православна страна, не вярвам, че толкова ще ни разглезят, че да позволят да се развали държавата Македония, още по- малко част от нея да се присъедини към България", коментира проф. Пантев.

Историкът смята, че има всеобщо пренебрежително отношение към миналото и всеобщо оскотяване на нравите, не само в България.

"Историята трябва да се поднася по привлекателен начин на младите хора, но не да им се внушават чутовни подвизи или измишльотини. От родителите си децата се учат на неуважение към историята", каза още депутатът.