Професор Венцислав Мутафчийски
Професор Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
Откакто лекари от Военномедицинската академия са застанали начело на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, отношенията между тези две институции и болницата са се влошили. Твърдението отправи настоящият директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, визирайки управленията на предшественика си проф. Николай Петров и на инфекциониста проф. Камен Плочев. Обяснението на Мутафчийски е, че всяко действие или бездействие от тяхна страна по отношение на Военномедицинската академия би могло да бъде изтълкувано като пристрастие.

Специалисти от ВМА спасиха мъж с рядък тумор
 
Конфигурацията от здравен министър проф. Николай Петров и управител на здравната каса – проф. Камен Плочев не била полезна за Военномедицинската академия, категоричен е настоящият директор проф. Венцислав Мутафчийски:
 
Откакто имахме министър и управител на Здравната каса ни се влошиха отношенията с тези две институции. Не защото касае лично отношение, а защото всяко действие или бездействие би било изтълкувано като пристрастие. Разбира се, ние сме възпитани хора и не можем да си поставяме такива притеснения. Нито аз да поставям на министъра, нито на управителя, нито пък те самите да се злепоставят. Имахме пълно разбиране, но тази конфигурация не беше полезна за ВМА. Възлагам повече надежди на следващата конфигурация“, посочи проф. Мутафчийски.

Румен Радев назначи новия шеф на ВМА
 
Директорът се похвали, че всички дългове на Военномедицинската академия към днешна дата са изплатени. Предстоят обаче ремонтни дейности, както и оптимизация на клиники:
 
„Има клиники, които малко са заспали в тази област, но ние искаме да уточним инвестиционните си проекти във връзка с развитие на нови технологии, вкарване на нови видове лечения и за изграждането на школа, каквато е школата на проф. Кацаров, на проф. Салтиров, на проф. Владов. Това са моделите, към които ще се стремим във всяка една от клиниките във ВМА. Целта е всички наши клиники да достигнат до това ниво или поне да опитат да стигнат това ниво“, каза още той.
 
Над 1 млн. лв. ще струва само изграждането на модерна вентилационна система на операционните блокове в лечебния комплекс.