/ БТА
Проф. Людмил Антонов от Института по електроника към БАН получи голямата награда "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката за 2021 г. Наградата му беше връчена на церемония от служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Министерството на образованието и науката организира тази вечер церемонията за връчването на наградите за наука "Питагор" за 2021 г., която беше излъчена по БНТ 1.

Проф. Людмил Антонов е д-р на химическите науки, професор е по химия в Института по електроника към БАН и е водещ изследовател по националната научна програма "Вихрен". Научните му интереси са в областта на молекулярната спектроскопия, използвана за бърз контрол на храни, напитки и лекарствени средства.

БТА

Проф. Антонов каза, че приема наградата, като една много висока чест. Той сподели, че още като студент е научил, че науката е като хоризонта, колкото повече вървите към него, той толкава повече се отдалечава. Колкото повече научавате, толкова по-добре разбирате, че знаете много малко, каза проф. Антонов.

Двама бяха наградените с голямата награда за млад учен "Питагор". Това са главен асистент д-р Венелин Тодоров от Института по математика и информатика към БАН, и главен асистент д-р Мария Ивановска от Медицинския университет в Пловдив.

Висшето училище "Никола Вапцаров" във Варна беше отличено с наградата "Питагор" за научен колектив с успешна експлоатация и трансфер на научни резултати в полза на индустрията и обществото. Научният колектив обединява 32-ма учени, които работят в полза на морската индустрия и за трансформацията на морския сектор.

Наградата "Питагор" за решаване на обществени предизвикателства беше връчена на проф. Ивайло Търнев - началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница. Той каза, че приема наградата с вълнение, защото тя е и за всеотдайния екип, с който работи вече дълги години, за 290-те здравни медиатори, работещи в 144 общини - на първа линия, в условията на пандемия".

Проф. Светла Данова от Института по микробиология към БАН беше отличена с наградата "Питагор" за научен пробив. Тази награда е признание не само за личните усилия и труд, а е и признание за всички български микробиолози. "България е подарила на света едно уникално богатство - българските млечно-кисели бактерии", каза проф. Данова. Тя добави, че днес с младите учени и с колегите й от института поемат щафетата, за да открият нови хоризонти в областта на здравословната и безопасна храна - за повече здраве и дълголетие.

Наградата "Питагор" за фирма с най-много инвестиции в научната дейност получи "Комак медикал" ООД - със собственик и основател на компанията д-р Милен Врабевски. Той каза, че за втори път получава тази награда и от много години инвестира в наука и образование. По този начин много от българите, завършили престижни университети, се връщат в България и идват да работят при нас, каза д-р Врабевски.

В журито за определяне на наградите на Министерството на образованието и науката "Питагор" за 2021 г. са водещи български учени, преподаващи в престижни университети в чужбина. Сред тях са проф. Сергей Игнатов, проф. Пламен Атанасов, проф. Атанас Атанасов, проф. Александър Луканов, д-р Мария Любенова. Председател на журито е професорът по роботика Костадин Костадинов.

В журито за наградите "Питагор" са също генералният директор на БТА Кирил Вълчев, досегашният зам. министър на образованието и науката Карина Ангелиева, и представители на платформите, проследяващи наукометричните показатели /SCOPUS и Web of Science/.
БТА