/ БГНЕС
Трябва да има вендинг машини за лекарства, тъй като в голяма част от селата няма никакви аптеки и никой не може да си вземе и най-обикновените лекарства, това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ИТН проф. д-р Андрей Чорбанов по повод спора по темата.

Днес фармацевтичният бранш се събира на спешна среща. Поводът e проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти, предложен от групата на „Възраждане”, който беше приет на първо четене. Става въпрос за нов начин на продажба на лекарства чрез вендинг автомати, което цели да овладее проблема със снабдяването. Според фармацевтите въвеждането им няма да помогне. Те смятат, че дори ще застраши сигурността на пациентите и ще влоши достъпа им до фармацевтични грижи.

Проф. Чорбанов обясни още веднъж, че страховете на фармацевтите са неоснователни, тъй като в тези машини ще има само лекарства без лекарство предписание, които всеки може да си купи от аптека. 

"Който ходи в малкия град или в селата се налага да се зареди с лекарствата, пазарува кметът или някой друг. Взимат, пазаруват и дават на възрастните хора, които нямат възможност. Дори малките магазинчета там се зареждат с лекарства. Това кой го контролира сега?! И друго да питам - кой контролира саковете с лекарства, които влизат всеки ден от Гърция и Турция. Идете в аптеките в Одрин да видите как се пазаруват лекарства - една част, защото са по-евтини от България, а други, защото липсват у нас", посочи той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня