/ БГНЕС

Никакви имена на министри, както и никакви предложения от различните коалиционни партньори не са постъпвали. Това ще стане едва след като бъдат създадени общите приоритети и политики по сектори. Едва тогава ще бъдат търсени и най-компетентните, най-квалифицираните и най-подходящите хора, които да поемат отговорност за осъществяването на тези политики.

Това обявиха от партия "Продължаваме промяната" определиха като "спекулации" разпространения в някои медии списък на проектоправителство.

В този списък за премиер е посочен Кирил Петков, за министър на финансите - Асен Василев, на правосъдието - Христо Иванов, а на вътрешните работи - Бойко Рашков.

"Както многократно вече декларирахме, първа задача на предстоящите през другата седмица и започващи от 23-ти ноември коалиционни преговори, е уточняване на политики по сектори и създаване на начален документ като основа за бъдещо коалиционно споразумение", посочват още от формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Продължаваме промяната“ вече започнаха преговорите за съставяне на кабинет

Пред БНР Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", чието име фигурира в списъка като бъдещ министър на външните работи, беше категоричен, че в партията му не са правили подобни списъци и че разговори за имена на министри все още не са водени: "Всичко това са спекулации. Започваме с преговорите за политики, ще говорим за хората след това".

Новите 240: ЦИК обяви имената на депутатите в 47-ото Народно събрание

Георги Гьоков от БСП също отрече да му е предлагат поста на министър на труда и социалната политика. Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви, че не е получавал предложение за министър на икономиката: "Категорично не са водени такива разговори. В момента така или иначе сме се разбрали, че преди да минат отделните политики, няма да се водят такива разговори", допълни той.

Като участник в бъдещия кабинет е спрягано и името на бившия председател на Народното събрание Ива Митева.

Междувременно стана ясно, че експертните разговори за съставяне на правителство започват на 23 ноември. Първата тема е Енергетика, съобщи БТА, като се позова научастници в разговорите.

Групите ще са 18, по теми: Енергетика, Икономика, Транспорт, Правосъдие, Здравеопазване, Образование, Електронно правителство, Земеделие, Вътрешна сигурност, Екология, Регионално развитие, Култура, Труд и Социални грижи, Туризъм, Национална сигурност, Спорт, Финанси и Международни отношения. Във всяка една от тях ще има по трима души от всяка от преговарящите партии - ПП, ИТН, ДБ и БСП.
БНР/БТА