Продължава повишението на речните нива в страната
Продължава повишението на речните нива в страната / снимка: БГНЕС, архив

Продължава повишението на речните нива в страната, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на данни от НИМХ-БАН.

В Дунавския басейн речните нива ще продължат да се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат на 8 и 9 януари в поречията Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. Повишенията в басейна ще са в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене.

В Черноморския басейн по-значителни повишения се очакват в долните течения на реките Провадийска и Камчия, както и във водосборите на южночерноморските реки, вследствие на прогнозирани количества валежи и снеготопене.

В Източнобеломорския басейн нивата на реките ще продължат да се повишават. В петък и събота, в резултат на прогнозирани валежи от дъжд и снеготопене, се очакват по-съществени повишения на речните нива в долното течение на Тунджа, средното и долно течение на Марица, горното течение на Арда и по притока й р. Върбица.

В Западнобеломорския басейн в следващите два дни се очакват значителни повишения в средното и долно течение на река Места и целия водосбор на Струма. Причина са прогнозирани количества валежи и снеготопене.

За днес НИМХ-БАН е обявил жълт код в 15 области в страната, информира МОСВ. За областите Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код за поледица. За вятър и поледица жълт е кодът в областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. Там комбинацията от силен вятър и валежи, преминаващи от дъжд в сняг, ще усложняват обстановката, като в равнинната част ще има заледявания, а в Предбалкана навявания.

С жълт код за вятър са обозначени областите Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас, както и Черно море. Там очакваната средна скорост на вятъра е между 12 и 22 м/сек.