къща
къща / снимка: todorpopov.bg
Община Пазарджик вади за продан старинна сграда паметник на културата от местно значение, става ясно от предложението на кмета Тодор Попов до Общинския съвет. Става дума за имот на ул. „Княгиня Мария Луиза“ 86, в който през последните години се помещава галерия „Ровър“.

Имотът включва 535 кв.м земя, двуетажна основна постройка с площ 133 кв.м и две прилежащи с квадратура 39 и 73 кв.м, които макар и допълващи, са в в комплекс с главната и формират цялостния облик. В мотивите си градоначалникът посочва, че по Закона за културното наследство собственикът е длъжен да полага необходимите грижи за опазването, съхранението и поддържането на недвижимия паметник на културата.

Божидар Димитров иска да премести църква в Националния музей

От наеми на ателиета обаче местната хазна прибира едва по 200 лева месечно, като ползвателите са задължени да извършват за своя сметка само дребни поправки, всички останали ремонти по Закона за задълженията и договорите са ангажимент на наемодателя, тоест - общината. Разходите за тези дейности не могат да се покрият от сумата на наемите.

Затова Попов смята за целесъобразно да се прехвърли собствеността на друг субект, който да поеме и задълженията да поддържа имота, за да може той да бъде съхранен като културен паметник.

Пловдив се рекламира на най-голямото в света туристическо изложение в Лондон

Решението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък, 28 септември.

Сградите в имота са част от архитектурната композиция от стари къщи по протежение на канала „Паша арк“, строени в самото начало на 20 век. Повечето са паметници на културата, само една от тях – къщата-музей „Станислав Доспевски“ е от национално значение. Факт е, че в последните години заради недобро или никакво поддържане те, както и други обекти в града, издигнати до 20-те години на миналия век, вече са рушащи се и дори опасни. Друг е въпросът дали проблемът може да се реши с продажбата им.