/ БГНЕС, архив
Прокуратурата повдигна обвинения на директора на Столичната здравноосигурителна каса Биляна Пенева-Стоянова. Тя е обвинена за три случая, в които е оказала принуда спрямо свои служители да попълнят неверни данни в протоколите след проверки на определени болници. Случаите са в периода май 2016 - юни 2017 година.

Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения

В един от тях Стоянова е накарала служител да завиши неправомерно леглата в МБАЛ "Софиямед". В друг от случаите директорката на СЗОК е наредила да се преправи протокол от проверка в МБАЛ "Сердика", като така е намалила броя на регистрираните завишени хоспитализации.

При последния случай Стоянова е принудила служител да прикрие установени от него нарушения при проверка в „Специализирани болници за рехабилитация" в Банкя.

Повдигнаха обвинение на Илко Семерджиев, плашил с уволнение

За всяко едно от престъпленията е предвидено лишаване от свобода до 6 години.

Стоянова е с мярка за неотклонение "подписка".

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е отстранил директора на столичната здравна каса Биляна Пенева-Стоянова. Мярката е временна и се отнася до периода, в който срещу Пенева тече разследване, информираха Дарик от пресцентъра на здравноосигурителната институция.