Принц Едуард и принцеса Софи пристигат на посещение в България
Принц Едуард и принцеса Софи пристигат на посещение в България / netinfo

По покана на президента Росен Плевнелиев на двудневно официално посещение в България ще бъдат принц Едуард, трети син на британската кралица Елизабет Втора, и съпругата му принцеса Софи.

Основни акценти в посещението на техни кралски височества са преглед на напредъка на страната ни в прилагането на Стратегията за деинституционализация, превенцията на изоставянето на деца, развитието на приемната грижа, както и споделянето на британския опит в тези сфери. Визитата е в съответствие с международната благотворителна и социалноориентирана дейност на британското кралско семейство и има за цел да подкрепи реализацията на редица благотворителни инициативи, насочени към деца в риск и подпомагане на младежи за развиване на специалните им умения и интереси, посочва БТА.

Принц Едуард и съпругата му ще се срещнат тази вечер с президента Росен Плевнелиев в резиденцията "Лозенец" в София.

Утре принц Едуард и принцеса Софи и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов ще посетят Първа АГ болница "Св. София" и ще разговарят с ръководството й и с представители на фондацията "За нашите деца" във връзка с успешното им осемгодишно партньорство и с осъществяването на "Проект против изоставянето на деца". Техни Кралски Височества ще разгледат Следродилното отделение на болницата и ще се срещнат с майка, участник в проекта по превенция на изоставянето.

Президентът Плевнелиев, принц Едуард и принцеса Софи, и кметът на София Йорданка Фандъкова ще посетят Центъра за обществена подкрепа "Св. София" на фондацията "За нашите деца" и ще се срещнат с приемни деца и семейства, с които организацията работи.

По-късно в Природозащитния информационен център "Витоша" принц Едуард ще присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург. По същото време принцеса Софи ще посети детската площадка "Азбукари" за игра и обучение, адаптирана и за деца с увреждания, в Южния парк.