Приемат ни в Шенген наесен?
Приемат ни в Шенген наесен? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Приемат ни в Шенген наесен?
52776
Приемат ни в Шенген наесен?
  • Приемат ни в Шенген наесен?

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви своята убеденост, че през септември може да се вземе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Падането на правителството на Холандия не променя позитивните очаквания за това решение, заяви Ромпой след среща на четири очи с българския премиер Бойко Борисов.

От своя страна министър-председателят Борисов обясни, че е запознал председателя на Европейския съвет с проекта за газовата връзка от Азербайджан през Грузия до Бургас, както и с проекта "Набуко".

Бойко Борисов припомни своите идеи за финансирането на проекта "Набуко" и енергийната политика в Европа: "Дали Европейската инвестиционна банка ще финансира целия проект и ако държавите вземат кредити от ЕИБ, тези, които сме в Набуко, това дали ще се признае за дефицит. По-точно, настоях да бъде извадена от критерия за дефицит, защото 3-3,5 млрд. евро, ако вземе България за "Набуко", колко ще стане дефицитът, може да сметнете. Днес ние нямаме реална възможност да го направим, затова тогава предложих на колегите, ако искаме да правим "Набуко", ЕИБ да финансира целия проект и с годините да връщаме кредитите, без да ни се води в сметката за свръх дефицит. Споделих отново, че е най-добре да има една обща европейска компания за газ, Еврогаз например, която да купува газа и да го разпределя на всички европейски страни, но това сигурно няма да стане, защото е най-правилното и най-изгодното за всички държави в Европа, но това е днес политиката".