Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената церемония в Пловдив по повод 138-ата годишнина от Съединението на България. 

„Днес не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация“, заяви президентът. 

„Каквито и да са различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас“, посочи държавният глава. 

„Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение“, каза още президентът Радев. 

Радев ще участва в тържественото отбелязване на 138 години от Съединението

Държавният глава подчерта, че Денят на Съединението трябва да напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Силата ни като народ зависи от всеки един, посочи Радев и допълни, че всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие този път в Югоизточна България следва да чувства подкрепата на държавата и на обществото. 

Не искам да коментирам и да правя анализи, докато текат още издирвателни работи. Очаквам пълна мобилизация на държавата и на местната власт, така че по възможно най-бързия начин да се възстановят комуникацията и щетите. Това заяви президентът пред журналисти в Пловдив във връзка с наводненията по Южното Черноморие.

Според държавния глава институциите работят.

Видяхте как се ликвидираха последствията от наводненията в Карловско, така че повече работа и от армията, местната власт и всички държавни институции, посочи Радев. По думите му заедно в екип могат да се преодолеят последствията. Президентът коментира, че при първа възможност ще посети бедстващите райони. 

Наводнението в община Царево взе четири жертви и нанесе сериозни щети на инфраструктурата в района. Жертвите са двама мъже и две жени. На този етап няма лица, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях. 
Биляна Иванова, Ирина Шопова/БТА